"-En video säger mer än miljoner ord..."

Det är jag Joel Nylander som driver och äger proffex.se, och jag har varit aktiv inom videoproduktion och fotografering under nästan hela mitt liv. (-Är född 1971)

Jag fick redan som 7-åring (-dvs 1978) min allra första stillbildskamera av min älskade far Yngve Nylander. Denna kamera och många därefter var naturligtvis analoga… (Dvs med filmrulle som fick framkallas istället för dagens digitala minneskort.)

När jag precis hade fyllt 12 år började jag att arbeta extra efter skoltid samt på sommarloven och andra ferier/ledigheter i en fotobutik. (Expert-kedjan som tyvärr inte längre finns i Sverige. Däremot verkar man än idag som e-handel under namnet Power)

Redan efter några månaders extraarbete i fotobutiken hade jag lyckats tjäna ihop tillräckligt mycket egna pengar för att kunna köpa min första systemkamera med flera olika objektiv, blixt, stativ och kameraväska mm.  Det var en Konica FC-1, och denna kamera ”hängde” därefter med mig under många år framöver, -och den levererade faktiskt bilder med riktigt bra kvalité! 

Jag tog mestadels färgbilder, men även en del i svart-vitt som jag därefter själv framkallade i mörkrum…

Detta var både mycket spännande och roligt, och det kändes som att ”en helt ny värld hade öppnat sig för mig…”

Ett par år senare (1984) var det även dags för min första egna videokamera.

Denna videokamera var en ganska ”stor och otymplig sak”, som via en sladd var kopplad till en bärbar VHS-bandspelare, och den levererade med dagens mått en fullständigt katastrofal bildkvalité. ”Videoredigeringen” skedde via två ihopkopplade VHS-bandspelare, och själva efterarbetet bestod mestadels av att ”klippa bort” oönskat material, samt att flytta en och annan scen så att de hamnade i rätt ordning på filmen… Ibland lade jag även på ”speakerröst”, musik och egengjorda ”ljudeffekter” via en extern mikrofon.

Med dagens teknik låter allt detta även för mig som att jag precis har beskrivit något som hände på ”Dinosauriernas tid…”

Efter avslutad grundskola (- i vilken jag för övrigt hade tillvalsämnet ”Media” och även där höll på med videoproduktion och fotografering) fick jag mitt första heltidsarbete som säljare i en Radio och Tv-butik. (Denna butikskedja heter idag Audio Video)

Genom denna anställning fick jag möjligheten att själv få köpa all hemelektronik till inköpspriser, – och en av mina ”pojkdrömmar” hade blivit till verklighet…

Detta medförde att jag köpte nya och bytte videokameror (-och andra teknikprodukter) relativt ”ofta”, och jag har därmed ägt och arbetat med ett flertal olika system, såsom VHS (-”nu” med inbyggd kassett direkt i kameran), VHS-C (= VHS Compact, dvs med en mindre sorts kassetter), Video 8 ( -även kallat Hi8 och/eller 8mm – Dessa hade också en mindre typ av kassetter, fast i ett helt annat system), Super VHS, och några år in på 2000-talet köpte jag min första digitala videokamera med formatet/systemet Mini Dv.

I samband med med köpet av digital videokamera hade jag också införskaffat datorprogram för redigering, texter och specialeffekter mm. (exempelvis Photoshop, Premiere och After Effects från Adobe. Jag jobbade också med dåtidens Pinnacle Studio och andra något mindre kända program.)

Det var egentligen först  ”nu” som jag kunde börja med att skapa och producera videofilmer som liknade ”riktiga” Tv-produktioner.

”-Ännu en gång hade en ”helt ny värld” öppnat sig för mig…”   

I mitt yrkesliv som Säljare inom mediabranschen (-såväl på ”print-tidning” som inom digitala ”tidningar” på webben) har jag utöver min ”huvuduppgift” (-som har varit att sälja annonser och textinnehåll, -vanligen kallat ”content/native advertising”) också fotograferat en hel del ute på mina kundbesök, mestadels person och produktfoto till artiklarna mm. Gällande dessa bilder gjorde jag även alla efterarbeten i Photoshop.

Under året 2007 startade jag även eget företag (-vid sidan om min ordinarie anställning) inom videoproduktion och foto, – nämligen proffex.se…

Och sedan dess har jag gjort diverse arbeten åt såväl privatpersoner som åt företag.

Några exempel är; produktfoto, reklamfilm, vinjetter, företagspresentationsvideos, porträttfoto och videos vid privata fester mm…

Trots att jag egentligen är helt ”självlärd” (-dvs genom ”eget pillande” med kameror, videokameror och diverse datorprogram. Jag har också läst ”mängder” av foto och datormagasin, böcker, videotutorials, filmforum och videokurser inom video/film och foto mm) anser jag ändå själv att jag idag efter alla dessa år har både erfarenheten och kompetensen för att själv kunna kalla mig för professionell inom videoproduktion och foto.

Gällande min nuvarande arbetsutrustning, dvs som jag äger och förfogar över idag, vill jag nog benämna den att vara i klassen ”semiproffs”, dvs långt bättre än ”standard” men ändå en bra bit från ”värstingprylarna” som tyvärr kostar hundratusentals kronor… Jag kan med andra ord skapa och producera med ”bästa” tänkbara kvalitét både gällande bild och ljud.

Videokameran som jag idag arbetar med filmar i 4K Ultra HD, vilket är den allra senaste tekniken (år 2019), och den ger också den idag bästa tänkbara bildkvalitén. (Vilket motsvarar 4ggr bättre bild än dagens standard, dvs Full HD.)

Mikrofonen som jag använder levererar ljud i broadcastkvalité, dvs motsvarade ljudet som används i radiostudios mm. Jag har också helt flimmerfri LED-belysning som efterliknar helt naturligt dagsljus.

Till efterarbetet, dvs videoredigering, retusch, texter och specialeffekter mm använder jag mig av ett flertal av dagens senaste programversioner från exempelvis Adobe Creative Cloud (-där ett 20-tal olika program ingår, som exempelvis Photoshop och After Effects), men jag jobbar också med Pinnacle Studio 23 Ultimate och en rad andra mindre välkända program.

Jag är mycket noga och nästintill pedantisk i mitt efterarbete, och jag avslutar aldrig mina påbörjade projekt förrän jag själv är riktigt nöjd med slutresultatet. (Jag lägger betydligt mycket mer tid vid datorn och efterarbetet, än vad jag gör hos kund med videofilmning eller fotografering. ) Först då levererar jag till kund, och kan då även med en viss stolthet verkligen stå för slutprodukten…

videoproduktioner

Jag har valt att lägga all min tid och fokus åt själva videoproduktionerna, och således inte åt ”tråkigt” administrationsarbete som bokföring, momsredovisning och andra skatter mm.

Därför faktureras mina jobb via Frilans Finans som sköter allt sådant åt mig. Detta påverkar inte mina kunder på något sätt, dvs förutom att fakturornas avsändare blir Frilans Finans istället för proffex.se

-Jag anser personligen att detta snarare bör ses som en extra trygghet för mina kunder, som på detta sätt med säkerhet vet att alla mina arbeten redovisas och beskattas helt korrekt och lagligt, – dvs inga ”svarta pengar” eller liknande…

Jag hälsar såväl befintliga som nya kunder varmt välkomna till proffex.se, och jag ser fram mot nya intressanta uppdrag framöver.

Slutligen vill jag också ”passa på” att önska dig en fortsatt underbar dag!

Följ oss på sociala medier!

-Kommentera, dela och tryck på "gilla"!

"Headervideon" igen, -fast "här" med ljud...

"-En video säger mer än miljoner ord..."